Become An Expert
Log In

2022 is goed begonnen!

Feb 06, 2022
 

De eerste weken van 2022 werden gedomineerd door deze 2 events:

  1. De lancering van Lingo, de biosensor van Abbott die naast glucose ook ketonen, lactaat en alcohol zal kunnen meten.
  2. En de goedkeuring van Omnipod 5 door de FDA, het eerste closed-loop systeem met een patchpomp en besturing vanop de gsm.

In deze blogpost lees je meer over waarom dit zó belangrijke doorbraken zijn voor mensen met (en zonder) diabetes!

 

 


1️⃣ Let's talk Lingo 💿

Begin januari werd op de International Consumer Electronics Show (CES: "de meest invloedrijke technologiebeurs" die jaarlijks doorgaat in Las Vegas), voor de eerste keer een presentatie gegeven door een bedrijf in de gezondheidszorg, namelijk Abbott. Je kan de spreekbeurt van Robert Ford, de CEO van Abbott hier bekijken.

Hij toonde een nieuwe versie van de Libresensor, namelijk de Lingo. Deze kan naast glucose ook ketonen, lactaat en alcohol meten in real time. Hij is bedoeld voor het grote publiek: van elite atleten tot mensen die aan het begin staan van hun sportactiviteiten. Door te begrijpen hoe sport, voeding en levensstijl deze metabolieten in real-time beïnvloeden, zullen individuen "hun gezondheid kunnen verbeteren".

De ketonmonitor zou eind dit jaar in Europa beschikbaar zijn, en de "Libre Sense" is reeds beschikbaar in enkele Europese landen. Er werden geen details gegeven over wanneer de lactaat- en alcoholmonitor zou gelanceerd worden.

Alhoewel Lingo dus niet ontwikkeld wordt voor mensen met diabetes, is dit toch goed nieuws voor hen! Het commercialiseren van dergelijke biowearables zal de prijs namelijk doen zakken. Abbott is zeker niet de enige die gecombineerde glucose/keton/lactaatmonitors ontwikkelt, denk maar aan Nemaura, Biolinq, Indigo, One Drop, Percusense, iGlobe enz. 

  1. De continue GLUCOSEmonitoring wordt hier aangeraden om je gezondheid in het algemeen te verbeteren, doordat je dus kan zien welk effect voeding, sport, slaap enz op je glycemie hebben. Ze noemen het "biohacking", en "continuous health monitoring". Bedrijven als Supersapiens, Veri, Levels, Januari AI en Nutrisense hebben bewezen dat er inderdaad vraag naar is. Ik heb zelf als niet-diabeet ook al eens een Libresensor gedragen, en het is inderdaad interessant om te zien hoe je glycemie schommelt! Verder onderzoek zal nog moeten uitwijzen of de glycemieschommelingen bij mensen zonder diabetes klinisch relevant zijn of niet, en wat ze betekenen. 
  2. Continue KETONmonitoring kan mensen die een ketodieet volgen, helpen om in ketose te blijven. Bij mensen met type 1 diabetes kan ketose net gevaarlijk zijn, omdat het kan leiden tot ketoacidose, zeker bij ziekte en/of insulinetekort. Continue ketonmonitoring kan bij hen ketoacidose voorkomen, en ook het gebruik van SGLT2-inhibitoren faciliteren. SGLT2-inhibitoren kunnen bij mensen met type 1 diabetes namelijk de glycemiecontrole verbeteren en nierfunctieachteruitgang vertragen, doch deze indicatie is niet toegekend omwille van het risico op euglycemische ketoacidose. Los van verschillende angstaanjagende verhalen, zijn er toch een aantal mensen met type 1 diabetes die SGLT2-inhibitoren off-label gebruiken.
  3. LACTAATmonitoring kan bij mensen zonder diabetes helpen om je sportprestaties te verbeteren, doordat je makkelijker lactaatvorming of "verzuring"/krampen kan voorkomen. Bij mensen met diabetes zou het kunnen helpen voor degene die een closed-loop systeem gebruiken. Met een lactaatmonitor zou het systeem namelijk onaangekondigde (anaerobe) sport kunnen detecteren en zijn algoritme hieraan kunnen aanpassen.  
  4. ALCOHOLmonitoring kan theoretisch gebruikt worden om te kijken hoeveel alcohol er in je lichaam zit na consumptie, en of het veilig is om te rijden of niet. Natuurlijk is het hiermee ook veel makkelijker om te controleren of bestuurders met een alcoholverleden wel degelijk niet drinken als ze rijden. Bij mensen met diabetes zou het ook kunnen toegevoegd worden als extra parameter voor een closed-loop systeem. Alcohol is namelijk een risicofactor voor laattijdige hypoglycemie.

De continue detectie van biomarkers als ketonen, lactaat en alcohol, kan relatief makkelijk op een minimaal invasieve manier en evolueert snel. Voor andere biomarkers als insuline, cortisol, glucagon zijn de essays voorlopig gelimiteerd tot centrale labo’s, doch ook daar wordt gewerkt aan nieuwe type sensoren

De presentatie van de Lingo is kortgezegd spectaculair. Het hoeft anderzijds niet te verwonderen dat een grote firma als Abbott zich vastbijt in CGM, deze markt heeft namelijk een sterk groeipotentieel!

Op dit moment zijn er 5à6 miljoen CGM-gebruikers (geschat op 75% Abbott, 25% Dexcom), en er wordt verwacht dat binnen 3à5 jaar de meerderheid van de mensen die insuline gebruiken (40 miljoen mensen wereldwijd) CGM zullen gebruiken. Door het aanbieden van monitoring van verscheidene andere metabolieten, behoudt Abbott zijn unieke marktpositie.

Ook voor mensen zonder diabetes lijken deze biowearables de volgende stap in hoe we onze sportprestaties en voeding monitoren. En dan komt natuurlijk ook de vraag naar privacy, en wie de eigenaar wordt van al deze data?

Leuke video's over Lingo: deze van CNET, het promofilmpje van Lingo, een inside look op CES dag 1 en dag 2


2️⃣ Waarom de FDA-goedkeuring van de Omnipod 5 disruptief is

Insulet Announces FDA Clearance of its Omnipod® 5 Automated Insulin  Delivery System, First Tubeless System with Smartphone Control | Business  Wire

Omnipod 5 is het 3de closed-loop systeem dat goedgekeurd wordt in Amerika (naast Control IQ en MiniMed 670G/770G), en is daar het eerste closed-loop systeem met gsm-controle en een patchpomp. In Amerika gebruiken relatief veel mensen met type 1 diabetes een insulinepomp (rond de 40%) en dus ook een closed-loop systeem. De launch van Omnipod 5 zal dus zeker voelbaar zijn voor Tandem en Medtronic!

In Europa hebben we een iets luxueuzere positie met al 4 closed-loop systemen op de markt (MiniMed 670G én de veel betere 780G met de Guardian 4 sensor, Control IQ, Diabeloop-Insight en CamAPS FX), doch ook in Europa zou Omnipod 5 het eerste closed-loop systeem met een patchpomp kunnen zijn (tenzij Kaleido-Diabeloop, Terumo-Diabeloop, Touchcare Nano System of EoPatch X toch eerst komt). 

De meeste firma's hebben controle vanop de gsm in hun pipeline, maar dat lijkt niet voor dit jaar te zijn (buiten Cam APS FX). Tandem heeft vorig jaar een FDA-goedkeuring gevraagd voor hun "phone-bolus" via de t:connect app, maar dat is nog geen volledige besturing vanop de gsm. Terwijl de CEO van Diabeloop vorig jaar nog zei dat controle via de gsm heel moeilijk ging zijn, horen we nu dat ze er ook aan aan het werken zijn. 

Omnipod 5 zal eerst in Amerika uitrollen: eerst beperkt, en na 3à9 maanden de rest van Amerika. Ze houden de lippen stijg op elkaar wanneer ze naar Europa komen. Mogelijk is er een CE-label aangevraagd, doch het is in elk geval nog niet goedgekeurd. 

 

Omnipod 5 bestaat uit 3 componenten:

  1. De Omnipod patchpomp die je om de 3 dagen moet vervangen (uiterlijk identiek als Omnipod DASH, doch wel degelijk een nieuwe pomp - de Omnipod DASH kan beschouwd worden als "Omnipod 4")
  2. De Dexcom G6 sensor die je om de 10 dagen moet vervangen (connectie met de Dexcom G7 zal mogelijk zijn "kort na" goedkeuring ervan door de FDA, voor Libre wacht men op een FDA-goedkeuring van de Libre3 aangezien de Libre2 in Amerika niet goedgekeurd werd als iCGM)
  3. En een nieuw "SmartAdjust" algoritme met gelijkaardige resultaten als de MiniMed 780G en Control IQ (bij kinderen steeg de TIR van 52% naar 68% en bij volwassenen van 65% naar 74%)

Het SmartAdjust algoritme berekent om de 5 minuten de insulinedosis op basis van de sensorglycemie. De streefglycemie kan je per tijdsblok instellen op 110, 120, 130, 140 of 150 mg/dl. Bij sporten kies je best voor de "HypoProtect modus" (een streefwaarde van 150 mg/dl en meer restrictieve insulineafgifte). Net als bij de andere closed-loop systemen op de markt, moet je nog steeds je grammen koolhydraten ingeven vóór je gaat eten.

 

Andere unieke eigenschappen zijn:

  • volledige besturing vanop de gsm (voorlopig enkel Android, iOS gebruikers kunnen een bijhorende PDM gebruiken)
  • je hoeft geen gsm of afstandsbediening in de buurt te houden om het closed-loop systeem te laten werken. Het algoritme bevindt zich namelijk op de POD.
  • er is geen hoge opstartkost omdat je initieel geen -dure- pomp moet aankopen. Je hangt dus ook geen 4 jaar vast aan een bepaald systeem (cfr een katheterpomp heeft typisch 4 jaar garantie). 
  • de boluscalculator houdt niet alleen rekening met de glycemie, maar ook met de trendpijl

 

Wat na deze launch?

Naast uitrol buiten Amerika en integratie van andere glycemiesensoren, werkt Omnipod ook aan een app voor iOS, en een indicatie voor kinderen 2-6 jaar en mensen met type 2 diabetes. 

 

Leuke video's over Omnipod 5: deze van Nerdabetic, testimonial van een onderzoeker en een gebruikerpromofilmpje Omnipod 5


 

En jij?

Zou jij graag een glucose, keton, lactaat of alcoholsensor dragen? En wat hoop je eruit te leren?

Wacht je op een closed-loop systeem met een patchpomp en gsm-controle? Of ben je overtuigd van de huidige closed-loop systemen op de markt?

 

 

Groetjes,

Exercising Safely with Automated Insulin Delivery Systems

Breaking Down the ADA’s 2025 Diabetes Tech Guidelines

CGM voor Mensen Zonder Diabetes

 

Lees meer hier
Schrijf je in op de nieuwsbrief

 

Read more here
Subscribe to the newsletter