Become An Expert
Log In

10 dingen die ik geleerd heb op het ATTD

Aug 13, 2021

Het is ondertussen 2 maanden geleden dat het ATTD of het congres voor Advanced Technologies & Treatments for Diabetes plaatsvond. Dit jaarlijkse hoogtepunt voor alles wat diabetes technologie aangaat, gaat normaalgezien jaarlijks door in februari, maar door COVID werd dit uitgesteld naar 2-6 juni, volledig virtueel.

 

Hierbij de 10 belangrijkste zaken die ik daar geleerd heb: 

 

1. De eerste real-world resultaten van de MiniMed 780G bevestigen de data uit de pivotal trials met een betere TIR en tijd in automodus dan de MiniMed 670G. Bij 4120 gebruikers was de gemiddelde TIR 76%, GMI 6.8%, TBR 2.5% en tijd <54 mg/dl 0.5%. We zagen bij alle landen ongeveer dezelfde resultaten, doch zeer interessant (toevallig?) de hoogste TIR voor de Belgische gebruikers. 😜

 

2. Bij kinderen en jongeren die -ambulant- overschakelen van insulinepennen naar de MiniMed 780G, stijgt de TIR van 42% naar 79% en daalt het HbA1c van 8.6% naar 6.5%. De helft had nog geen ervaring met CGM. De grootste verbetering werd al na 1 week vastgesteld. Alhoewel het hier ging om een zeer kleine studie (n=34), toont dit dat bijna iedereen met type 1 diabetes voordeel kan halen uit de MiniMed 780G, onafhankelijk van hun ervaring met technologie.

 

3. De pipeline van Medtronic kreeg iets meer vorm:

-de Guardian 4 en de InPen hadden net voor het ATTD congres hun CE-label gekregen. Een FDA-approval voor de MiniMed 780G en Guardian 4 in de USA wordt eind dit jaar verwacht (de Inpen is daar al enkele jaren in gebruik). De MARD van de Guardian 4 (zonder kalibraties) is met 10.8% ongeveer op hetzelfde niveau als de andere CGMs (Libre2 en Libre 3 9.2%, Dexcom G6 10%, Dexcom G7 8.3%, Eversense 9.1%).

-de volgende stap voor de MiniMed 780G wordt de "remote bolus functie" vanop de gsm en een verbeterde maaltijdcontrole. Daarna mogen we de nieuwe Synergy sensor verwachten, en een "gepersonaliseerde closed-loop" op basis van digital twin technology. Voor de stand-alone CGM (Guardian Connect) werken ze aan een "decision support app", namelijk "project Janus".  Hierbij zal waarschijnlijk ook de software van Nutrino en Klue geintegreerd worden (in 2018 en 2019 aangekocht door Medtronic).

 

4. Ook de recente real-world resultaten van Control IQ werden besproken. In t:connect werden 9451 gebruikers gevonden die het systeem al 1 jaar gebruikten. Hun TIR steeg van 64% naar 74%, met een GMI van 6.9%: ongeveer hetzelfde resultaat dus als met de MiniMed 780G. Deze resultaten werden gezien over alle leeftijden, en de gemiddelde TIR van 75% werd al gezien 2 weken na het gebruik van Control IQ. 99% stond voordien echter op een t:slim pomp met Basal IQ. Bij nieuwe gebruikers zou het dus langer kunnen duren vooraleer de volledige benefit bereikt wordt. 

FIG. 2.

Op dit moment is Control IQ de meest gebruikte -en bestudeerde- closed-loop in de US:

In de toekomst van Control IQ wordt een FDA-approval voor de "phone bolus" verwacht eind 2021. In 2022 wordt de t:sport pomp ingediend bij de FDA (launch eind 2022?), en pas daarna komt een grondige update van hun algoritme. Zij werken namelijk net als Medtronic aan een "meer gepersonaliseerd" algoritme.

 

5. We zagen ook de enkele kleinere studies met andere closed-loop systemen:

  • de Inreda pomp, die vooral goed gekend is in Nederland, is net als Betabionics een bihormonale pomp (insuline+glucagon), waarbij je geen koolhydraten of sport moet ingeven. Er werden 10 patiënten bestudeerd met een pancreatectomie in het verleden, die gedurende 1 week thuis het systeem hebben gedragen (voorafgegaan door 5 trainingsdagen). Hun TIR verbeterde van 57.4% naar 78.3%, en het aantal hypo's verminderde. 
  • Diabeloop, het Franse closed-loop algoritme, dat recent ook werkt met de AccuCheck Insight pomp, toonde resultaten van een kleine studie (DBL4K) bij 21 kinderen van 6-12 jaar gedurende 6 weken. Hun TIR steeg van 59% in open loop naar 66%, de TBR zakte wel goed van 5.2 naar 2.6%. De resultaten zijn natuurlijk grotendeels gelijk aan de andere closed-loops, doch we kunnen ons niet van de indruk ontdoen, dat de TIR bij Diabeloop systematisch <70% blijft. 

 

6. Er is een duidelijke vraag naar uitbreiding van CGM naar mensen met type 2 diabetes. Meer en meer data tonen namelijk een significante HbA1c daling bij opstart CGM bij mensen met type 2 diabetes, niet alleen op basaal bolus insuline, maar ook indien ze enkel basale insuline gebruiken. Zo ook de MOBILE Study: bij n=175 mensen met type 2 diabetes op basale insuline (opgevolgd door de huisarts) leidde het gebruik van Dexcom G6 gedurende 8 maanden tot een HbA1c daling van 9.1% naar 8% in de CGM groep, en naar 8.4% in de vingerprik-groep. De tevredenheid was duidelijk hoger in de CGM groep. Het ging hier om een heel gedifferentieerde studiepopulatie: de meerderheid had geen hoger diploma of ziekteverzekering. 

 

7. Uit de SWEET registry (10 jaar data van pediatrische diabetesklinieken, internationaal, n=13 654) kunnen we leren dat het HbA1c zakt voor alle leeftijdscohorten, mogelijk omdat er nu meer technologie gebruikt wordt. Dit is toch ander nieuws dan de zogenaamde "technologie paradox" van de T1D Exchange registry. In 2020 was de mediane HbA1c 7.7%, wat toch duidelijk lager is dan de 9% die in de USA werd geregistreerd. Ook belangrijk is dat de grootte van de diabeteskliniek niet gerelateerd was aan de HbA1c outcomes.

 

8. In verschillende presentaties werd een nieuw Ambulatory Glucose Profile (AGP) Report getoond, met enerzijds meer kleuren op de curve om het glucoseprofiel beter te kunnen interpreteren, en anderzijds ook een aantal extra parameters, aangepast aan de informatie die we kunnen krijgen van slimme insulinepennen. 

 

9. Er werd ook veel gepraat over COVID en over hoe de meeste Amerikaanse diabetesklinieken vlot zijn kunnen overschakelen op virtuele consultaties. In de USA wordt namelijk net zoals op veel andere plaatsen dezelfde terugbetaling gegeven aan een fysieke consultatie dan aan een consultatie op afstand. Dankzij het online beschikbaar zijn van CGM en pompdata, zijn mensen met diabetes de ideale patiënten om virtueel op te volgen. Het HbA1c werd dan vaak vervangen door de TIR, GMI of eHbA1c.

 

10. TIR wordt ondertussen algemeen aanvaard als een surrogaat marker voor lange termijn complicaties bij diabetes. Onder andere de studie van Lu et al toonde duidelijk dat hoe hoger je TIR is, hoe minder kans je hebt om te overlijden. 

 

Voila, dat waren mijn 10 take-aways.

 

Ben je akkoord met mijn besluiten? Of denk jij er anders over? Je mag het altijd laten weten!

 

Groetjes,

Inge

 

 

Exercising Safely with Automated Insulin Delivery Systems

Breaking Down the ADA’s 2025 Diabetes Tech Guidelines

CGM voor Mensen Zonder Diabetes

 

Lees meer hier
Schrijf je in op de nieuwsbrief

 

Read more here
Subscribe to the newsletter