Become An Expert
Log In

Top 10 van het ATTD - deel 2

May 25, 2022
 

Op het ATTD congres werd vorige maand zoveel informatie gedeeld, dat ik het niet in 1 blogpost kreeg. Dit is het 2de deel van de 10 belangrijkste updates rond diabetes technologie vanuit Barcelona. Benieuwd of er iets tussenzit dat jij binnenkort zal gebruiken? Lees dan snel verder!

  1. SGLT2-inhibitoren verhogen de TIR bij Tandem Control IQ
  2. Diabeloop ontwikkelt de DBL4-pen met Mallya
  3. Sanofi SoloSmart button
  4. Geen nieuws van Roche, Inreda, Eoflow, Medtrum
  5. Internationale consensus over closed-loop systemen

 



6. SGLT2-inhibitoren verhogen de TIR bij Control IQ

Het gebruik van SGLT2-inibitoren als adjuvante behandeling (dus bovenop insuline) bij mensen met type 1 diabetes is controversieel. Alhoewel het (net zoals bij mensen met type 2 diabetes) de glycemie verbetert en het risico op nierinsufficiëntie en cardiovasculaire ziektes verlaagt, is het niet goedgekeurd door EMA/FDA bij mensen met type 1 diabetes wegens het te hoge risico op ketoacidose. 

Er wordt al langer gesteld dat het toevoegen van een SGLT2-inhibitor de werking van closed-loop systemen zou kunnen verbeteren, en de nood aan koolhydraattellen zou kunnen verminderen. Op het ATTD werd de recent gepubliceerde CiQ-SGLT2 studie besproken waarin voor de eerste keer een SGLT2-inhibitor over een langere periode bestudeerd werd in combinatie met een closed-loop systeem. In deze studie werden 35 volwassenen met type 1 diabetes gerandomiseerd naar wel of geen empagliflozine 5 mg/d, waarna ze 4 weken een Tandempomp met Control IQ (=closed-loop) droegen, en dan 2 weken met Basal IQ (enkel stop-voor-laag algoritme). Zowel bij Control-IQ als bij Basal-IQ was de TIR (time-in range) overdag zoals te verwachten hoger bij de mensen die empagliflozine innamen, en dit zonder het risico op hypoglycemie te verhogen: 

  • Control IQ: TIR overdag 81% met empagliflozine versus 71% zonder empagliflozine 
  • Basal IQ: TIR overdag 80% met empagliflozine versus 63% zonder empagliflozine 

Ondanks de lage dosis van empagliflozine, werd toch een verhoogd risico op ketoacidose opgemerkt: in de empagliflozine groep was er 1 iemand die een ketoacidose met nood aan ziekenhuisopname ontwikkelde door een pompdefect. Ook opvallend is de veel hogere graad van ketose zonder ketoacidose bij mensen die empagliflozine gebruikten (13 van de 18 personen op Control IQ!). Dit had mogelijk ook te maken hebben met het feit dat de mensen op empagliflozine veel vaker hun ketonen moesten controleren in de studie, maar toch! Ook deze casestudie uit Leuven toonde trouwens dat ketoacidose met een SGLT2-inhibitor wel degelijk mogelijk is, zelfs bij een closed-loop systeem.

Monitoring van ketonen en goede educatie van de patiënt blijft duidelijk noodzakelijk indien een SGLT2-inihibitor geassocieerd wordt bij iemand met type 1 diabetes op een closed-loop systeem. Naar de toekomst toe zullen continue ketonmonitors de veiligheid van SGLT2-inhibitoren kunnen verhogen. En misschien kunnen we dan de TIR net zoals in deze studie nog eens met 10% verhogen, of het koolhydraattellen overbodig maken 😀.  


 7. Diabeloop ontwikkelt DBL-4pen met Mallya

Diabeloop kondigde op 12-4-2022 aan dat ze voor hun DBL-4pen gingen samenwerken met Mallya van Biocorp (en Dexcom G6). Dit zou de eerste slimme insulinepen kunnen worden waarbij real-time advies zal gegeven worden, zowel voor de bolusinsuline als voor de basale insuline. Binnen enkele weken zouden de eerste studies met dit systeem starten in Frankrijk. In de toekomst zouden ze ook met andere slimme insulinepennen willen samenwerken. Met de DBL-4pen willen ze 80% van de resultaten van een closed-loop systeem (met een insulinepomp) behalen aan 30% van de kosten. Ik ben benieuwd!

Andere updates van Diabeloop:

  • Er zouden ongeveer al 7000 mensen Diabeloop gebruiken in combinatie met de Accu-Check Insight of de Kaleidopomp.
  • Real-world resultaten van 974 Diabeloop gebruikers in Duitsland (september-december 2021): TIR steeg van 54.% naar 73%, TBR 0.9%, <54 mg/dl 0.1%.
  • Diabeloop ontwikkelt ook een volledig closed-loop systeem (dus zonder nood aan nood aan ingeven van sport en/of maaltijden), waarmee ze een TIR van >90% willen behalen! Om dit te kunnen doen willen ze additionele sensoren via een smartwatch includeren (zoals hartslag variabiliteit en een accelerometer), voor automatische detectie van fysieke activiteit en maaltijden. Een beetje in dezelfde lijn als Medtronic dus, die ook zullen werken met maaltijddetectie via een smartwatch. De updates van Diabeloop vind je ook in deze YouTube video.

8. Sanofi SoloSmart button

Mallya is de slimme insulinepen van Biocorp en bestaat normaalgezien uit 2 stukken. Er is een aparte versie voor de Flexpen, Kwikpen en Solostar, en er wordt ook één ontwikkeld voor de FlexTouch. Op het ATTD lag ook de nieuwste versie van Mallya, die maar uit 1 stuk bestaat (cfr foto). Dit kleine opzetstukje zou dezelfde functionaliteiten hebben als de grotere versie. Hij is op dit moment enkel ontwikkeld voor Sanofi en zal de SoloSmart button noemen. Hij zou "snel" op de markt komen en op alle Solostar pennen van Sanofi passen.

Deze SoloSmart button lijkt natuurlijk verdacht goed op de Tempo Smart Button van Lilly, die op zijn beurt enkel zal passen op de Tempopennen van Lilly. Het CE-label hiervan werd eind vorig jaar verwacht, doch wordt nu -samen met een FDA-label- verwacht in de 2de helft van 2022. En Novo Nordisk zit ook niet stil en ontwikkelt naast hun vaste Novopen 6, die ze volop aan het uitrollen zijn, ook de Dialoq. Dit is net als de SoloSmart button en Tempo Smart Button een opzetstukje voor op de insulinewegwerppennen (van Novo Nordisk dan). En zo hebben alle grote insulinefirma's een slimme insulinepen in de pipeline, die ze hopelijk gratis bij hun insuline zullen bijgeven. Want terugbetaling voor slimme insulinepennen en/of dopjes is er spijtig genoeg nog niet...


9. Geen nieuws van Roche, Inreda, Eoflow, Medtrum

Het ATTD is het grootste symposium over diabetes technologie en er is ook altijd een grote "tech fair" waar alle grote firma's normaalgezien present zijn. Toch vreemd dat Roche, een van de grote insulinepompfabrikanten in Europa daar niet was. 2 jaar geleden waren ze er wel met hun Solopomp, doch dit jaar was er niemand om kritische vragen te gaan stellen... Sinds enkele maanden is de Solopomp wel beschikbaar in België en het zou zelfs de bedoeling zijn dat deze pomp de Insight pomp volledig vervangt over enkele jaren. De Solopomp zal net als de Insight pomp kunnen gebruikt worden als een closed-loop systeem via een connectie met Diabeloop en Dexcom G6.

Waar ik nog nieuws over zocht maar niet gevonden heb:

  • Inreda: in hun nieuwsbrief van deze zomer was er sprake van een vervolgonderzoek met 75 personen, en het is ook bekend dat ze aan het werken zijn aan een kleiner device. Voorlopig echter weinig nieuws en ook geen Inreda standje op het ATTD. In dit artikel van 19-5-2022 zegt Robin Knoops wel dat er na de zomer van 2022 een onderzoek van start zal gaan bij 240 mensen in 10 ziekenhuizen in Nederland (120 mensen krijgen Inreda en 120 mensen komen in de controlegroep). Hij verwacht dat de AP® van Inreda in 2024 grootschalig beschikbaar wordt!
  • EoFlow: deze Zuid-Koreaanse insulinepompfabrikant heeft al enkele keren laten vallen dat ze op korte termijn een closed-loop systeem zullen ontwikkelen, echter op de stand van Menarini (die deze pompen verdeelt onder de naam GlucoMen Day Pump) konden ze me niet veel meer vertellen. Op 20-5-2022 verscheen wel deze update op hun site: de eerste patiënt zou gestart zijn met de EoPatch X in studieverband. Bij 104 mensen met type 1 diabetes in 9 ziekenhuizen in Korea zal de EoPatch X uitgetest worden. Dit is een closed-loop systeem met de EoPatch insulinepomp, "een" CGM en "een" algoritme. Vooral deze laatste 2 ben ik zeer benieuwd naar. Verder hoorde ik op MedTech JRDF ook dat de Narsha app (waarmee je de pomp kan besturen) deze zomer verwacht wordt in België en Nederland, en dat op dat moment de GlucoMen Day pump ook zal beschikbaar worden (in manuele modus weliswaar). De eerste patchpomp aangestuurd door je gsm (bij ons) dus. 
  • Medtrum: ook deze Chinese insulinepompfabrikant heeft al verschillende keren laten vallen dat ze aan een closed-loop systeem aan het werken zijn. Dit zou bestaan uit hun TouchCare Nano insulinepomp (de kleinste insulinepomp op de markt), de TouchCare Nano CGM en een aangepast APGO algoritme. Op hun ATTD stand waren verschillende versies van hun insulinepomp te zien, maar over een eventueel closed-loop systeem konden ze nog niet veel meer vertellen.

10. Internationale consensus over closed-loop systemen 

Zoveel nieuwe techniek en zoveel meningen over hoe je het moet gebruiken en voor wie... tijd om een consensus te maken dus! Dr Moshe (Israel), dr. Nimri (Israel) en dr. Battelino (Slovenië) organiseerden vorig jaar "The International Consensus Recommendations for the Use of Automated Insulin Delivery Technologies in Clinical Practice" met meer dan 40 "key opinion leaders" en kwamen tot enkele besluiten, waaronder:

  • Uitgebreide gerandomiseerde studies hebben aangetoond dat closed-loop systemen de TIR doen stijgen met 9à16% en het HbA1c doet zakken met 0.3-0.5%, zonder verandering of met daling van de TBR (time-below-range). Real-world data ondersteunen deze bevindingen keer op keer. De glycemie verbeterde over alle leeftijdsgroepen, en onafhankelijk van de duur van diabetes, voorafgaande manier van insulinetoediening of baseline HbA1c. Hoe lager de TIR bij de start, hoe hoger de TIR zal stijgen. Closed-loop systemen worden dan ook best aanbevolen bij iedereen met type 1 diabetes. Bij kinderen <7 jaar en volwassenen >65 jaar met type 1 diabetes kan je overwegen om het aan te bevelen. Er is (voorlopig) minder evidentie voor closed-loop systemen bij mensen met type 1 diabetes die zwanger zijn, bij mensen met type 2 diabetes, diabetes geassocieerd aan mucoviscidose of na pancreatectomie (doch deze studies zijn wel allemaal lopende).
  • Er is niet voldoende data om closed-loop systemen op te starten van bij de start van de diagnose van type 1 diabetes, doch vermoedelijk zullen studies wel een voordeel hiervan aantonen wat betreft glycemiecontrole op lange termijn en ook aanvaardbaarheid van de devices.
  • Er werd een lijst opgesteld voor gestructureerde educatie die best gegeven wordt bij de start van een closed-loop systeem, maar ook bij de opvolging ervan.
  • En tenslotte een sterke aanbeveling voor verzekeringsmaatschappijen en overheden: om closed-loop systemen beschikbaar te maken voor alle mensen met type 1 diabetes die het willen gebruiken, samen met de noodzakelijke educatie en ondersteuning bij de start en de opvolging.

Ik kijk uit naar de publicatie van deze consensus meeting! Ik ken al zeker enkele key opinion leaders die deze samenvatting graag zullen voorleggen aan hun verzekeringsmaatschappij 😁.



Dit waren mijn 10 hoogtepunten van het ATTD over diabetes technologie. De eerste 5 updates vind je hier.

Als je meer informatie wil over een van deze onderwerpen, of als je zelf nog nieuwtjes hebt over diabetes technologie, laat het zeker weten! Zo weet ik beter wat je het meeste interesseert en leer ik ook verder bij. En als je nog iemand kent die mogelijk geïnteresseerd is in dit soort informatie, stuur hem dan gerust de link naar deze blogpost!

 

Groetjes,

Exercising Safely with Automated Insulin Delivery Systems

Breaking Down the ADA’s 2025 Diabetes Tech Guidelines

CGM voor Mensen Zonder Diabetes

 

Lees meer hier
Schrijf je in op de nieuwsbrief

 

Read more here
Subscribe to the newsletter