Become An Expert
Log In

Wanneer komen de slimme insulinepennen?

May 14, 2021

We zijn nu al zo lang aan het wachten op slimme insulinepennen, dat ik mij begin af te vragen hoeveel beloftes er nog gaan gebroken worden...🤔

De meeste mensen die insuline gebruiken doen dit namelijk nog steeds met pennen. En zij zijn nu dus met zijn allen nog steeds glycemiedagboekjes aan het invullen of hun glycemiereader of app manueel aan het bijwerken om de insuline die ze inspuiten te noteren. Als zorgverlener zijn we al blij als we iets van insulinegegevens hebben, maar of dit allemaal klopt wat er staat? De timing van de insulinebolus is ook niet te controleren. En dan blijkt uit studies dat bij 1/4 van de maaltijden de insuline te laat of niet gegeven wordt.

 

We willen dus graag zo snel mogelijk die lang beloofde slimme insulinepennen. Die kunnen dan ook:

👊herinneringen geven bij een gemiste bolus (2 gemiste bolussen per week leiden namelijk tot een stijging in HbA1c tot 0.4%)

👊je insuline-aan-boord laten zien (handig om te weten als je wil gaan sporten, en 60% van de insuline wordt ingespoten met nog aanwezige insuline-aan-boord)

👊en een boluscalculator integreren (2/3 van de mensen die insuline gebruiken hebben hulp nodig om hun insulinedosis te berekenen, en boluscalculators verbeteren de glycemiecontrole)

 

Ik heb eens een stand-van-zaken gemaakt, en alle slimme insulinepennen opgelijst.

 

Insulinepennen kan je onderverdelen in 3 soorten:

  1. de traditionele “domme” insulinepennen
  2. de insulinepennen die de gegeven insulinedosis bijhouden (“tracking" insulinepennen)
  3. en de echte “slimme” insulinepennen (SIP) die op basis van de glycemie en een boluscalculator ook kunnen aangeven hoeveel insuline je moet inspuiten. 

 

Er zijn al een 16-tal “tracking” insulinepennen in ontwikkeling. Het gaat dan zowel om vaste pennen, pendopjes als opzetstukjes voor de pen. (Je kan de overzichten downloaden door erop te klikken.)

 

Op dit moment zijn er echter maar 2 èchte slimme insulinepennen, namelijk:

👍de InPen, die heel goede reviews krijgt in Amerika en in september 2021 naar België zou komen,

👍en de Bigfoot Unity die vorige week een FDA-label heeft gekregen (en die eerst zal uitgerold worden in Amerika).

Het laatste stukje van de puzzel is een algoritme dat dosisaanpassingen aanbeveelt op basis van trends uit het verleden. 🧩 Voorlopig is het namelijk nog steeds de zorgverlener of de persoon met diabetes zelf die de boluscalculator en de basale insulinedosis moet instellen. Er zijn wel al studies met algoritmes die dit laatste stukje van de puzzel overnemen, met veelbelovende resultaten. In deze studie kan het algoritme van Glucommander bijvoorbeeld op 4 weken tijd de time-in-range laten stijgen van 48 naar 74%. Hier hebben we nog wat van te leren.✨ We zien ook dat firma’s met een insulinepen samenwerkingen aangaan met firma’s die een algoritme hebben (zoals Mallya met Diabeloop). Firma’s als Medtronic (InPen) en Lilly hebben natuurlijk al een closed-loop algoritme in hun arsenaal.

 

Mogelijk zal ons deskundig advies als endocrinoloog om de insulinedosis op punt te stellen minder en minder noodzakelijk zijn. En dat is goed nieuws voor mensen met diabetes die des te vrijer en onafhankelijker zullen kunnen leven. 

 

Op de Novopen 6 durf ik niet meer te rekenen, die gingen hier 2 jaar geleden al zijn. En eerlijk gezegd kijk ik nu toch vooral uit naar de InPen van Medtronic, of de Bigfoot Unity. En dan hoop ik vooral natuurlijk dat dit allemaal mooi binnen onze terugbetaling zal vallen.🤞🤞🤞

 

Groetjes,

Exercising Safely with Automated Insulin Delivery Systems

Breaking Down the ADA’s 2025 Diabetes Tech Guidelines

CGM voor Mensen Zonder Diabetes

 

Lees meer hier
Schrijf je in op de nieuwsbrief

 

Read more here
Subscribe to the newsletter